Samo u rujnu tvrtke se zadužile 153 milijuna kuna

Bez autora
Sep 21 2011

Tijekom rujna cijeli niz tvrtki odlučio se zadužiti, što kroz obveznice, što kroz komercijalne zapise. Za novo izdanje obveznica vrijednih 115 milijuna kuna odlučila se Atlantic Grupa. Kako bi vratila istovjetni iznos posuđen kroz prijašnje izdanje obveznica izdanih u prosincu 2006. godine, a koje dospijevaju u prosincu ove godine, Atlantic Grupa izlazi s novim izdanjem dužničkih vrijednosnica uz godišnju nepromjenjivu kamatnu stopu od 6,75 posto. Novo izdanje na naplatu dospijeva potkraj rujna 2016. godine. Pogoršana ekonomska situacija u proteklih nekoliko godina reflektirala se i na troškove zaduživanja, pa stari dug Atlantic vraća skupljim zaduženjem. Naime, izdanje obveznica iz 2006. nosilo je godišnju kamatu od 5,75 posto. Za razliku od Atlantica, članice osiguravateljskog koncerna Agram odlučile su se za opciju komercijalnih zapisa. Splitski trgovac automobilima Euro Daus kroz 1. tranšu komercijalnih zapisa zadužio se za nešto više od šest milijuna kuna, a bjelovarski Euroduhan za 5,8 milijuna kuna.

Samo u rujnu tvrtke se zadužile 153 milijuna kunaTijekom rujna cijeli niz tvrtki odlučio se zadužiti, što kroz obveznice, što kroz komercijalne zapise.

Za novo izdanje obveznica vrijednih 115 milijuna kuna odlučila se Atlantic Grupa. Kako bi vratila istovjetni iznos posuđen kroz prijašnje izdanje obveznica izdanih u prosincu 2006. godine, a koje dospijevaju u prosincu ove godine, Atlantic Grupa izlazi s novim izdanjem dužničkih vrijednosnica uz godišnju nepromjenjivu kamatnu stopu od 6,75 posto. Novo izdanje na naplatu dospijeva potkraj rujna 2016. godine.

Pogoršana ekonomska situacija u proteklih nekoliko godina reflektirala se i na troškove zaduživanja, pa stari dug Atlantic vraća skupljim zaduženjem. Naime, izdanje obveznica iz 2006. nosilo je godišnju kamatu od 5,75 posto.

Za razliku od Atlantica, članice osiguravateljskog koncerna Agram odlučile su se za opciju komercijalnih zapisa. Splitski trgovac automobilima Euro Daus kroz 1. tranšu komercijalnih zapisa zadužio se za nešto više od šest milijuna kuna, a bjelovarski Euroduhan za 5,8 milijuna kuna. Za istovjetni iznos 1. tranšu zapisa izdala je i tvrtka Euroagram nekretnine. 1. tranša zapisa Euroagram TIS-a, tvrtke koje se bavi tehničkim pregledima vozila, »teška« je 5,9 milijuna kuna, koliko iznosi i tranša komercijalnih zapisa Euro Dausa 1963. Novac je potreban još jednom trgovcu automobilima, Auto-Dubrovniku, također članu koncerna, čija 1. tranša komercijalnih zapisa teži gotovo 12 milijuna kuna.

Po kojoj su se cijeni zadužile te tvrtke, ostaje nepoznanica. U dijelu tvrtki s kojima smo uspjeli stupiti u kontakt nisu pretjerano zainteresirani za razgovor nego upućuju na agenta izdanja, zagrebačku brokersku kuću Agram brokeri. Međutim, iz te kuće do zaključenja broja nije pristigao odgovor.

Zanimljivo je kako prigodom zaduženja Agramovih članica »sve ostaje unutar obitelji«. Naime, glavni kupac komercijalnih zapisa navedenih tvrtki je Kreditna banka Zagreb (KBZ), također članica koncerna. Prema podacima SKDD-a, zapise u 100-postotnom iznosu KBZ je kupio u slučajevima Euroagram nekretnina te Euro Dausa 1963. Zapise Euro Dausa ta je banka upisala u 80-postotnom iznosu, a 20 posto je kupio Agram Invest, fondovski krak Agramova carstva.

Slična je situacija i u slučaju Euroagram TIS-a gdje je banka kupila malo manje od 75 posto, a Agram Invest 25,03 posto. KBZ se pojavljuje i i kao kupac 80 posto zapisa Euroduhana, dok je 19,97 posto kupila Splitska banka. Vlasnik 69,5 posto zapisa Auto-Dubrovnika je KBZ, Volksbank posjeduje 24,7 posto, a Agram Invest 5,7 posto. Inače, ovo nije prvi put da komercijalne zapise članica koncerna Agram upisuju vlasnički povezane tvrtke. Slična situacija dogodila se i potkraj 2009. godine.

Nakon iskupa 15. tranše vrijedne gotovo 413.000 eura, Ingra je izdala 17. tranšu komercijalnih zapisa denominiranih u eurima koja preračunato vrijedi 2,4 milijuna kuna. Ingrin kratkoročni dug upisali su mirovinski fondovi, i to Croatia osiguranje dobrovoljni mirovinski fond (45,7 posto) te zatvoreni mirovinski fondovi HEP grupe (39,02 posto) i Croatia osiguranja (15,2 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik